От Фейсбук профила на бившия шеф на АПИ  Георги Терзийски

...
От Фейсбук профила на бившия шеф на АПИ  Георги Терзийски
Коментари Харесай

Терзийски: Изявленията на Шишков по казуса с винетките в с. Пролеша са от типа флашмоб

От Facebook профила на някогашния началник на АПИ  Георги Терзийски

Досега не съм коментирал изявления на министър Шишков, с цел да не слагам АПИ, уважаваните от мен сътрудници, в разногласия на политическата повърхност. Но днешните му изявления по проблема с насъбраните нарушавания на поданици на с. Пролеша ме предизвикаха да разкрия с обстоятелства кой кого е излъгал. След съвещанието на 19.02.2020 година /а не както решително твърди министър Шишков датата 28.02./ организирахме поредност от срещи в постройката на АПИ и на място с кметове и поданици на обитаеми места на територията на Столична община - Бистрица, Панчарево, Нови Искър, Локорско и други

С тях обсъдихме опциите и процедурата за освобождение от винетна такса на сектори от пътища към София. След изпълнената процедура от Столична община на 28.02.2020 на свое съвещание /на което аз не съм участвал, а министър Шишков твърди обратното/

Министерски съвет одобри решение, с което бяха освободени съответно упоменати сектори по километража, който Географска информационна система специалистите на двете страни бяха открили с инспекции. Подчертавам, на територията на Столична община. Нито преди този момент решение, нито след неговото приемане съм водил диалози с представители на Община Божурище или намиращото се в нейна територия с. Пролеша. Защо?! Министър Шишков, като добър градоустройствен специалист, знае доста добре отговора на този въпрос. Границата на Столична община е до разклона за Божурище. От там път I-8 навлиза в територията на Община Божурище, от която няма нито искане за освобождение, нито ангажимент за поддържане на сектори.

Така от пътя от София до Пролеша остава освободен единствено упоменатият нагоре сектор, както е записано в решението, оповестено в Дъждовни води бр. 19 от 06.03.2020 година Дори в отговора на министър Аврамова в Народното събрание от 28.02.2020 година се съдържа информация за сектори от пътища единствено на територията на Столична община. Защото по този начин е заложен въпросът от народните представители. Тези условия обаче не лишават опцията на жителите на с.Пролеша да пътуват по маршрут, който не допуска винетна такса. За задачата би трябвало да преминат през центъра на гр. Божурище и да продължат за селото, а не да пътуват по бъдещата автомагистрала „ Европа “. Без да жегвам юридическата страна на получените уведомления за осъществените нарушавания, ме озадачи мълчанието по събитието, че жителите получават известията си с огромно забавяне. Какви биха могли да бъдат аргументите, откакто оставихме контракти с „ Български пощи “ за пликоване и връчване на фишове, мобилните екипи бяха инструктирани да стопират и предизвестяват за нарушавания водачите, както и да заплащат на място компесаторна такса?! Осигурена беше опция за инспекция за нарушавания на страниците на АПИ и националните снабдители. Бяхме в развой на създаване на процедура за известяван на извършители, закупили винетки по електронен път и дали единодушие за приемане на известия. Ресорният член на УС на АПИ проф. Олег Асенов би приключил тази процедура и би въвел още потребни решения за улеснение на потребителите в случай че не беше освободен от министър Комитова, на която арх. Шишков беше консултант и зам. министър.

Това са обстоятелствата, които би трябвало да знае министър Шишков. Изявленията от вида флашмоб може да са ефектни от позиция на ПР, само че не оказват помощ нито на АПИ и Националното тол ръководство, които от година и половина са във кино лентата „ Голямата почивка “/използвайки стилистиката на министъра/, нито на потребителите на пътищата. А другояче всеки може да реши обективно, съгласно обстоятелствата, кой, кого и по кое време е излъгал!

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР